SKOLARBETE OM KÄLOM




 

Kälom är en av Offerdals vackra byar. Den är inte så stor invånarmässigt, men desto större till arean ( näst största byn i Offerdal ).
Invånarantalet ligger mellan 90-100 personer i alla åldrar. De yngsta är två år, de äldsta är över nittio.
För att vara en liten by, så är det ganska gott om ungdomar. I åldern 2-18 finns det ca:15 personer. Uppåt är det jämnt fördelat mellan alla åldrar.

Något som skapat viss förvirring, är de fyra delnamnen, Böle, Västerulfsås, Utgård och Österulfsås. Förklaringen är att dessa fyra småbyar tillsammans går under namnet Kälom.

 


Företagsamheten är stor. Det finns t.ex.: Träförädling, Byggföretag, Turistverksamhet och Hästverksamhet.
Hela tiden kommer nya projekt upp. I två år har det under Offerdalsveckan funnits kafé med utställning i den nedlagda skolan. Detta evenemang har varit mycket populärt, och kommer förhoppningsvis återkomma många gånger. Dessutom har logbaler, loppmarknad och brännbollsturnering pågått under sommarmånaderna.

Djurnäringen är också stor i Kälom, det finns fyra mjölkproducenter, en köttproducent, två fårproducenter och tre hästgårdar, varav två lägger stor vikt vid hästnäringen. En gård är ledstation för Jämtlands kör- och ridled.
Sedan finns det gott om hundar och katter som springer omkring och jagar varandra, ibland också någon älg.

Många av de arbetande kombinerar jord och/eller skogsbruk med ett jobb utanför byn. ( Är det möjligtvis detta som formar vår väg? )

Spridningen mellan åldrarna är som sagt stor, men ändå, eller kanske på grund av, så är sammanhållningen stark. Många fester och högtider firas på traditionellt sätt gemensamt i någon av samlingslokalerna.
Som t.ex. : Julgransplundring, midsommar, Valborg, surströmming och lilljulkväll. Dessutom är det varje år vårstädning, där de flesta deltar för att få sig ett gott skratt, trevligt samspråk, kaffe och blåsor.

 


Som det kanske redan framgått, så finns det flera samlingslokaler. Den nedlagda skolan, som används som utställningslokal, pingislokal och hyresrum. Salemskapellet för religösa aftnar, och så förstås det fina nyrenoverade föreningshuset som blev så fint att det hyrs ut.
Ett bra exempel på företagsamhet och sammanhållning är just detta hus. Nästan alla har hjälpts åt att få i ordning och inviga det. Det har varit full aktivitet på vardagskvällarna, då män och kvinnor har samlats för att måla, snickra, sy, mäta och mot slutet, träna. Och invigningen blev en mycket lyckad fest med tal, rev¿, sång, god mat, dans och skratt.

Ett alldeles eget badhus kan byn dessutom stoltsera med, där dusch och bastu finns tillgänglig för all för en billig penning. Detta badhus har en egen förening, där de mest inbitna badarna är med.

 


Med all denna företagsamhet är framtidsplanerna många. Det närmaste målet är att ta hem den gamla kvarnen från Ede och placera den på sin ursprungsplats i bäcken.
Sommar kafét med utställning kommer förmodligen att bli ett återkommande inslag den Kälomska sommaren.

Något som ligger Kälomsborna varmt om hjärtat är Långforsen. Arbetet pågår för fullt för att försöka rädda forsen från en utbyggnad, som förmodligen kommer att leda till att det unika fisket kommer att försvinna. Då försvinner också en av Offerdals stora turistattraktioner, och därigenom inkomsten från bla fiskekort. Tyvärr ser det mörkt ut, men hoppet har inte dött än.

Kälom har stora förutsättningar att förbli en by att leva och växa upp i. Om sammanhållningen och livslusten vårdas ömt, kommer byn växa. Och även om den inte är den största byn i Offerdal, så är den förmodligen den mest livsglada och företagsamma.



Kristina Ernehed -96