Kökets förvandling

 

- Av Linnea Palmqvist -

Under 1930-talets början skedde en del förändringar i köksutrustningen. En husmor fick tvätta bort allt sot från kastruller, grytor samt övriga kokkärl. Spisringarna utbyttes mot en kokplatta på vedspisen. Mjölkmaskin fanns också på en del gårdar under 1940, som underlättade mjölkningen i hög grad.

El-strykjärn fanns redan i början av 30-talet, och på somrarna 1938-40 började el-plattorna att inköpas. De tyckte det var väldigt bekvämt i sommarvärmen att få koka sitt kaffe på några minuter.

Elplattan underlättade givetvis även all annan matlagning. Några år senare blev det vanligt med två plattor med bakugn inunder, som kallades bänkspis.

I samband med reparationer och moderniseringar av bostadsbyggnader installerades de moderna elspisarna.

1950-55 var det tvättmaskinernas tur, som numer finns i varje hem. Hjalmars affär inköpte den första frysboxen i byn, eller frysskåp, som en del använde.

Kylskåpen kom i samband med frysboxarna, som nu är oumbärliga i dagligt bruk. Varmvatten, badkar, dusch, toalett kom också i samma veva, något som vi i dag inte heller kan undvara.

Numer har vi också elvisp, kaffebryggare och köksassistent som underlättar allting för en husmor.

I jordbruket användes motor för tröskning, vedkapning, samt slipning av knivar.

Upp igen